In het onderzoeksproject ‘Red flags bij criminele inmenging’ zijn producten ontwikkeld om bedrijven bewuster en weerbaarder te maken tegen criminele inmenging in het bedrijfsproces. We spreken van criminele inmenging als criminelen misbruik proberen te maken van de producten, diensten of faciliteiten van gewone, goedwillende bedrijven.

Het onderzoeksproject heeft de volgende producten opgeleverd:

  • Een zestal factsheets voor verschillende branches over de signalen van criminele inmenging;
  • Een signaallijst met algemene signalen van criminele inmenging;
  • Een drietal checklists voor verschillende branches waarmee een bedrijf zelf haar organisatie kan scannen op signalen van criminele inmenging;
  • Een algemene bedrijventerreinscan waarmee beheerders bedrijven op het terrein kan laten scannen op signalen van criminele inmenging.

De volgende scans worden via deze website aangeboden:

  • Algemene Bedrijventerreinscan Criminele Inmenging (BCI)
  • Checklist Automotive voor de automotive sector;
  • Checklist Vastgoed voor de vastgoedsector;
  • Checklist Logistiek en groothandels voor de logistieke sector.

Op de volgende website https://pvo-brabant-zeeland.nl/red-flags-herken-criminele-inmenging/ wordt meer informatie gegeven over de scans alsook toegelicht welke scan voor wie bedoeld is.

PVO Brabant Zeeland

Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Brabant-Zeeland is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat ondernemers ondersteunt in de strijd tegen (georganiseerde) misdaad en ondermijning. Hiervoor werkt het PVO nauw samen met ondernemers, branche- en ondernemersverenigingen, gemeenten, Openbaar Ministerie en de politie. Daarnaast werkt het PVO samen met diverse onderwijsinstellingen. In dit project ondersteunt het PVO de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam en Avans Hogeschool bij het digitaliseren en implementeren van de voor het project Red Flags ontwikkelde vragenlijsten.

Meer informatie leest u op https://pvo-brabant-zeeland.nl/red-flags-herken-criminele-inmenging/.

Flycatcher

Het onderzoeksteam Red flags en PVO Brabant-Zeeland hebben onderzoeksbureau Flycatcher geselecteerd als partner om de scans voor criminele inmenging mede te faciliteren en hosten. Onderzoeksbureau Flycatcher is in 2000 ontstaan als spin-off van de Universiteit Maastricht en uitgegroeid tot een middelgroot bureau met academisch geschoolde onderzoekers en innovatieve IT-specialisten. Het uitgangspunt van Flycatcher is dat onderzoek aantoonbaar moet bijdragen aan het nemen van de juiste beslissingen op basis van betrouwbare, compacte en beleidsrelevante informatie.

Flycatcher gaat uiterst zorgvuldig om met persoonsgegevens en hanteert hoge normen als het gaat om de bescherming van privacy. Hierbij onderschrijven zij de Integriteitscode van het Data & Insights Network (voorheen MOA), hanteren zij de 10 regels uit de Fair Data Privacy Code en zijn de werkzaamheden vastgelegd in strenge procedures conform ISO 27001. Verder zijn alle medewerkers middels hun contract gebonden aan geheimhoudingsplicht wat betreft vertrouwelijke informatie van opdrachtgevers, vertrouwelijke onderzoeksresultaten en individuele antwoorden van respondenten.

Meer informatie leest u op www.flycatcher.eu.